Kerst

Facebooktwitterpinterestinstagram

Een engeltje voor in de boom? Er zijn veel patroontjes op internet te vinden, dit is mijn engeltje! Het patroon vind je hier, onze pinterest pagina met een hoop leuke zelfmaak kerst ideeën. Deze engel is gemaakt van Cotton Crochet 10 en Lurex goud.

kaarsje

Werkwijze waxinelichtje. Begin met 5 lossen en maak dit tot een ring met een halve vaste.Toer 1: Maak 3 lossen, dit is het eerste stokje,+ 1 losse. Maak stokje in de dezelfde losse. 1 losse. *1 stokje, 1 losse en 1 stokje in de volgede losse.* Herhaal van * tot * nog drie keer, en maak aan elkaar met een halve vast in de derde van de eerste drie lossen. In Totaal heb je nu 10 stokjes. Toer 2: Maak 4 lossen, dit is het eerste stokje,+ 1 losse. *Maak een twee stokjes in de volgende losse van de vorige toer. 1 losse.* Herhaal van * tot * nog 8 keer, en maak aan elkaar met een halve vast in de derde van de eerste drie lossen. In Totaal heb je nu 20 stokjes.

Toer 3: Begin met 4 lossen, * drie stokjes in de eerste opening van de losse van de vorige ronde 1 losse* en van * tot * 9 keer herhalen, vastmaken in de derde losse van het eerste stokje.

Afhankelijk van de grootte van het gekozen potje kun je toer 3 weglaten of een toer erbij maken voor de bodem.

Toer 4:1 losse, 39 vasten sluiten met halve vaste in de eerste losse.

Toer 5: 4 losse, 4 stokjes telkens in de volgende vaste. * 3 lossen en 3 vasten overslaan, 5 stokjes* herhalen, de laatste 3 lossen vastmaken met een halve vast in de derde losse van het begin

Toer 6: verder met wit, 6 losse, 4 stokjes overslaan, * boven het laatste stokje rood een stokje wit, 3 stokjes in de ruimte van 3 lossen, 1 stokje op het eerste rode stokje, 3 lossen wit,* Van * tot * herhalen tot laatste 3 lossen, dan vastmaken aan de derde losse van het begin

Volgende toer zoals 5e toer

De vijfde en de zesde toer herhalen tot de gewenste hoogte bereikt is. Varieer met kleuren en lurex.

Een na laatste toer: Zoals toer 6 en 5 maar dan met 2 lossen tussen de 5 stokjes in plaats van 3, zo volg je mooi de lijn van het potje.

Als laatste toer 32 vasten om de rand van het potje mooi te laten omsluiten.

Kerstbal op 4 naalden

Een kerstbal kun je breien op 4 naalden, maar ook gewoon heen en weer op twee. Op vier naalden doe je dit als volgt:

Benodigdheden: 5 naalden zonder knop, maat 3.5, afhankelijk van het gebruikte garen. Ik gebruikte No. 1, met streepjes van lurex. Een piepschuim balletje of gewoon vulling.

Ik heb voor deze kerstbal, een klein exemplaar, 12 steken opgezet. Deze verdeeld over 4 naalden.
Toer 1: alles steken recht breien.
Toer 2: de naalden breien tot de laatste steek, een steek meerderen in het lusje tussen de steken. (je hebt nu 16 steken) Deze toeren herhalen in de even toeren tot je 36 steken hebt.

Als je de kerstbal wilt maken om een styropor/piepschuimen balletje dan kun je minderen tot ongeveer 28 steken, daarna móet echt het balletje erin en kun je verder minderen met vulling. Zachte vulling kun je waarschijnlijk nog wel door de gaatjes onder en boven krijgen.
Minderen doe je door de 2 steken voor de laatste steek van de naald recht samen te breien. Minderen tot je weer 12 steken hebt, een draad door de steken halen en aantrekken. Ook aan de onderkant de steken bij elkaar trekken en de draden afwerken.

Met de kou voor de deur zijn sneeuwvlokjes erg leuk, en ook mooi om te maken van het haakgaren.

 

Kerstbal op 2 naalden
Zet 15 steken op.
nld. 1: r.
nld. 2: 1r. afhalen; r. tot op 1 steek na; omdraaien
nld. 3: 1r afhalen; r. tot op 1 steek na; omdraaien
nld. 4: 1r. afhalen; r. tot op 2 steken na; omdraaien
nld. 5: 1r. afhalen; r. tot op 2 steken na; omdraaien
nld. 6: 1r. afhalen; r. tot op 3 steken na; omdraaien
nld. 7: 1r. afhalen; r. tot op 3 steken na; omdraaien
nld. 8: 1r. afhalen; r. tot op 4 steken na; omdraaien
nld. 9: 1r. afhalen; r. tot op 4 steken na; omdraaien
nld 10: 1r. afhalen; r. tot op 5 steken na; omdraaien
nld 11: 1r. afhalen; r. tot op 5 steken na; 5 verdraaid r.
nld 12: r. afhalen; r. tot op 5 steken na; 5 verdraaid r.

Vanaf nld nr 2 nog 7x herhalen en dan de 15 steken losjes afkanten.
Dichtnaaien, opvullen en voorzien van een gehaakt lusje.

Je kan de ballen op allerlei manieren breien en/of versieren. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt! Al breiend zul je waarschijnlijk steeds op nieuwe ideeën komen.

 

Het patroontje is ook heel makkelijk te vergroten. Voor elke drie steken die je meer opzet, komt er één steek aan de zijkant te minderen bij.

 

Recent Posts