Patentsteek

Facebooktwitterpinterestinstagram

Beschrijving van de Oeteldonkse sjaal in patentsteek:

Oetelapplicatie
Voor een volwassen sjaal worden er 41 of 42 steken opgezet, afhankelijk van de gekozen steek. De sjaal wordt dan ongeveer  23 cm breed als, deze met naalden 4 wordt gebreid. De vlakken maak ik ongeveer 20 cm per kleur voor een sjaal van 1.80 m lang. Uiteraard zijn andere breedtes en lengtes altijd mogelijk!

 

 

Patentsteek (buissteek, brioche): Twee versies, met en zonder omslagen

Lange boordsteek, identiek aan de voorkant en achterkant. Heel mooi voor sjaals, dekens, etc. U breit patentsteek heen en weer op de naalden over een oneven aantal steken.

Zet een even aantal steken op.
1e naald: alle steken recht.

2e naald:1 kantsteek recht afhalen, *1 st recht, draad voor het werk, 1 st averecht afhalen, haal de draad over de naald weer naar achteren om de volgende rechte steek te breien*, herhaal van *-* en eindig met 1 averechts gebreide kantsteek.

3e naald: 1 kantsteek recht afhalen, * brei de volgende st en de
omslag recht samen, draad voor het werk, 1 st averecht afhalen*, herhaal van *-*
en eindig met een steek averechts afhalen met een omslag en 1 kantsteek averecht breien.
Herhaal steeds naald 2 en 3.

Patentsteek zónder omslagen!

Een bijzonder goede tip kreeg ik van iemand in de winkel, een patentsteek zonder die bewerkelijke omslagen. Zij maakt de sjaal als hieronder beschreven.

Eerste naald; zet 42 steken op met naalden 3,5, alle steken recht breien.

Tweede naald; 1e steek recht afhalen (kantsteek), dan *1 steek recht breien, 2e steek recht breien maar steek de naald daarbij in de lus onder de steek op de naald, zodat die valt.* Herhaal van * tot * en brei de laatste steek averecht (kantsteek).Je breidt dus alle steken recht behalve de laatste steek, die averecht. Derde en volgende toeren zoals toer 2 breien.

In plaats van 1 steek recht en 1 steek dieper insteken kun je ook kiezen voor de gewone of belgische patentsteek door 1 steek averecht te wisselelen met 1 steek dieper insteken.

Halve patentsteek: 

1e naald (goede kant): brei alle steken recht, behalve eerste recht afhalen en laatste averecht breien voor een mooie gladde rand.
2e naald (verkeerde kant): 1 kantst afhalen, *1 steek av, brei 1 steek recht in de steek onder de steek op de nld*, herhaal van *-* (als het aantal steken oneven is, eindigt u met een av steek) en een kantsteek averechtst breien.
Herhaal naald 1 en 2.

Hieronder nog even het punt waarin je dieper in moet steken:

 

 

 

 

Valse patentsteek (Buissteek):

Zo kunt u een boordsteekpatroon maken dat lijkt op patentsteek maar niet zo dik is en niet zoveel garen verbruikt.
Het aantal steken (zonder de kantsteken) moet deelbaar zijn door 4 + 3.
1e naald: 1 kantsteek recht afhalen, *3 st recht, 1 steek av*, herhaal van *-* en eindig met 3 steek recht en 1 kantsteek averecht breien.
2e naald: 1 kantsteek recht afhalen, * 2 st recht, 1 steek av, 1 st recht*, herhaal van *-* en eindig met een kantsteek averecht breien.
Herhaal naald 1 en 2.
Loop anders even binnen, ik laat het je graag even zien.

Voor ongeduldige breiers is breien met een dubbele draad op naalden 5 of 6 ook een prima optie. De sjaal wordt wat grover, maar natuurlijk ook stoerder. Maak je eigen keuze en kom het verschil bekijken in onze winkel.

20161116_164656-450x800

 

Recent Posts